Κριθαρότο με Μανιτάρια
Υλικά (για 4 άτομα):
400 γρ.
500 γρ. ανάμικτα φρέσκα μανιτάρια
1 λίτρο σπιτικό ζωμό κότας ή 1 έτοιμο ζωμό κότας ψυγείου, αραιωμένο σε 1 λτ βραστού νερού (θέλει πιο λίγο ζωμό απ’ την στάνταρ αναλογία 1:3, γιατί τα φρέσκα μανιτάρια βγάζουν υγρά)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
70 γρ. βούτυρο (μισό στην αρχή, το υπόλοιπο στο κλείσιμο)
25 γρ. τριμμένη μυζήθρα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα (αν δεν έχετε βάλτε ελάχιστο μαϊντανό)
φρέσκο πιπέρι, αλάτι
Παρασκευή συνταγής
1. Προεργασία: Καθαρίζετε τα μανιτάρια κάτω από τρεχούμενο νερό με ένα απλό βουρτσάκι να φύγουν τυχόν χώματα ή ζωύφια που μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο μέσα τους. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και ετοιμάζετε τον καυτό ζωμό.
2. Σοφρίτο: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή και σε wok) σε φωτιά ¾, βάζετε το λάδι και το μισό βούτυρο μέχρι να κάψουν και αμέσως μετά προσθέτετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
3. Βρασμός: Προσθέτετε το κριθαράκι στο μίγμα και ανεβάζετε τη φωτιά στο φούλ. Ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και ανακατεύετε. Με το που την πίνει το μίγμα, προσθέτετε την επόμενη και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις για περίπου 7 λεπτά.
4. Κρασί και Μανιτάρια: Προσθέτετε περί το 10ο λεπτό από τότε που ξεκινήσατε το σοφρίτο, τα μανιτάρια και το κρασί και τα ανακατεύετε. Τα μανιτάρια σε λίγο θα αρχίζουν να βγάζουν υγρά και έτσι η ανάγκη να βάζετε ζωμό θα μειωθεί αισθητά. Μόλις όμως δείτε ότι τα υγρά στο κριθαρότο σας έχουν μειωθεί, προσθέτετε και από μια κουτάλα.
5. Κλείσιμο: Απ’ το 15ο λεπτό αρχίζετε και τσεκάρετε το κριθαράκι στο στόμα σας. Μόλις αισθανθείτε ότι έχει μαλακώσει, αλλά στο κέντρο του κρατά ακόμη, προχωράτε στο κλείσιμο. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύετε, προσθέτετε μισή κουταλιά ζωμό και ξανανακατεύετε. Προσθέτετε το τυρί και πάλι με κυκλικές κινήσεις ανακατεύετε για 2 λεπτά συνολικά. Σερβίρετε όσο είναι ζεστό.