Το Νησί

Λέσβος

Όταν το Ελαιόλαδο παραμένει Παραδοσιακή υπόθεση

Στο νησί της Λέσβου, η καλλιέργεια της ελιάς παραμένει μια βαθύτατα παραδοσιακή όσο και οικογενειακή υπόθεση, με απόλυτο σεβασμό στην πρώτη ύλη, την συγκομιδή, διαλογή κι επεξεργασία της. Τα σχεδόν 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της λεσβιακής έκτασης, καθιστούν την παραγωγή ελαιόλαδου από τις βασικές ενασχολήσεις των ντόπιων.

Η Λέσβος βρίσκεται στο Β.Α. Αιγαίο και μετά την Κρήτη και την Εύβοια, είναι το 3ο, σε έκταση, ελληνικό νησί. Η Ελλάδα παραμένει έως σήμερα σταθερά στο Νο1 σε κατανάλωση ελαιόλαδου και 3η ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο.

Το λάδι της Λέσβου είναι ιδιαίτερο, λεπτόρρευστο, φέρει έντονο χρυσαφένιο χρώμα, διαθέτει ισορροπημένη γεύση, λεπτά αρώματα και ανεκτίμητη αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική, διατροφική αξία. Μάλιστα, το πολυβραβευμένο παρθένο λεσβιακό ελαιόλαδο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (1151/12) ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με διεθνή καταξίωση και προτίμηση.